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Volgbiedingen voor de minder ervarenen! 

Deze aflevering zou weleens extra interessant kunnen zijn voor een groot deel van de méér ervarenen. En dan met name de groep die (ten onrechte) heeft geleerd dat een informatiedoublet minstens openingskracht belooft en dat een volgbod openingskracht ontkent! Deze grens gaan we namelijk in deze aflevering royaal overschrijden.

Voor degenen die al járen de oude grens hanteren geldt uiteraard de wet van de oude schoenen: werp die pas ver van je af als de nieuwe uitstekend zitten! (
De grens na een 1♣/(/(/-opening van de tegenpartij
· Nieuwe kleur, zonder sprong: 7-15 punten, minstens 5-kaart.
Vooral met een zwakke hand, 7-9 punten, moet het leeuwendeel van die punten in je 5-kaart zitten. Dus geen pierige, mottige, kleur! Wanneer is jouw kleur niet mottig? Als je moet tegenspelen en hoopt dat partner in jouw kleur uitkomt! Heel vervelend als hij voor een uitkomst kiest in jouw kleur en achteraf blijkt dat een uitkomst in zijn eigen kleur een veel beter resultaat had opgeleverd…

· Doublet zonder extra kracht: 12-15, voorwaarde van dit doublet is dat je minstens een 3-kaart hebt in de ongeboden kleuren; alleen dán kun je elk ‘gedwongen’ antwoord van partner verdragen en daar met een gerust hart op passen!
· Doublet mét extra kracht: 16+; sterk genoeg om ook na een ‘gedwongen’ antwoord van partner nog iets te doen. Te sterk voor een volgbod.

Met deze drie richtlijnen zetten we vijf biedseries op. Wij zitten met onze partner OW en zuid opende 1(.
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West heeft voldoende punten (7+) voor een volgbod, maar deze schoppenkleur is te roestig en armlastig om 1 te bieden. Je zit met 8 punten in de zwakke sektor van 7-9 punten. Met dit armzaligs hoop je beslist niet dat partner met schoppen uitkomt als je moet tegenspelen. 

Oost heeft een mooie hand voor het ‘gewone’ informatiedoublet. Minstens een 3-kaart in de ongeboden kleuren. 

West kan nu gerust 2 bieden. 
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Spel 2  De biedserie
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West: (veel) te sterk voor een volgbod van 1. West geeft een doublet met het vaste voornemen ook na een ‘passieve’ reactie van oost nog iets te laten horen. 

Oost: weet nog niets van wests turbokracht. Noemt braaf z’n op 1-hoogte biedbare 4-kaartje…

West: met 16-18 punten kan west volstaan met 2, een verhoging zónder sprong. Met minder dan 16 punten zal west immers passen! 
Maar deze hand is duidelijk sterker dan 18 punten. Naast de achttien honneurpunten telt de westhand twee dubbeltons en, ook niet onbelangrijk, ♣A zit zeer waarschijnlijk vóór ♣H, waardoor ♣H vrijwel zeker goed is voor een slag. Deze kracht en verdeling maakt 2 tot een te zwakke afspiegeling van wat west in handen heeft. Alleen met A bij oost is de kans al groot op maximaal drie verliesslagen.
Oost: kan na het krachtbod van 3 niets anders doen dan de manche uitbieden. West belooft met zijn sprong immers zo’n 19-20 punten.
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West: heeft openingskracht, maar… geen 3-kaart in de drie overige kleuren! Stel dat je een informatiedoublet plaatst, en partner oost biedt daarop 2(… dan heb je een heel groot probleem. Hoor ik iemand denken dat je op partners 2( 2SA kunt bieden? Met mogelijk nul punten bij partner… Vertrouw erop dat partner iets zegt als hij iets leuks heeft en pas dus in dit eerste rondje.

Oost: Mooi infodoublethandje; elk antwoord van partner kun je hebben.

West: door partners doublet wil je op zoek naar de manche. Maar waarin? Het gemakkelijkst is om je manchehonger alvast aan te geven met een bod in de kleur van de tegenpartij. Dat zegt niets over wat je in die kleur hebt en alles over je intentie.
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Geen discussie, 2( is een degelijk volgbod. Oost kan daar op passen. Want ook met maximale kracht bij west (16 punten) sluit oost de manche uit. Stel dat zuid daarna 2( in de ring werpt, dan ben je niet te beroerd om de lat op 3( te leggen.
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Een mooie afstemming van de gezamenlijke kracht. 

West belooft met zijn volgbod 7-16 punten.

Oost belooft met zijn bod in de kleur van de tegenstanders troefsteun en minstens 10 punten,

West vindt dat leuk om te horen, maar zijn kracht is aan de zeer zuinige kant; dus herbiedt hij zo laag mogelijk zijn kleur. 

Oost ziet tegenover een westhand van 7-9 geen kansrijke manche. Maar met 10-12 punten zou er iets moois kunnen ontstaan. Met 3 vraagt oost daarom naar iets extra’s. 
West moet zich ook nu beheersen. Maar ik geef het helemaal toe. Ik geef niet graag de gewesten de kost die er ‘danmaar’ vier van maken…

Ditmaal bepalen de eindcontracten die je met je vaste partner uitbiedt je score. Jij dekt de westhanden af, jouw partner de oosthanden, zuid opent 1( en… bieden maar. Dat kan zelfs telefonisch!
Tel per juist contract 2 punten; je eindtotaal is je rapportcijfer voor: Koningspaar!
Voor de meer ervarenen!
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Wat is jouw tweede biedactie met deze zuidhand?
Ik geef géén overpeinzing
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Wat is jouw tweede biedactie met deze zuidhand?
Met 2( vertelde je wat je hebt. Partner noord spreekt met zijn 2(-bod zijn voorkeur uit voor een hartencontract. Toegegeven, je hebt één ruitentje meer dan het minimum. Maar je hebt ook twee kaarten mee in partners kleur. Met mínder hartens mee kies je voor 3(. 

Voor 2SA is je algehele kracht te licht. Ondanks je aas in oosts openingskleur. 

Tel 2 punten voor pas.

Spel 2

 A V 3 2
( 3 2

( H 4 3 2
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 H B 4

( A 5 4
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Tegen jouw 3SA start west met (6; oost (V. 

Hoe probeer je je contract te maken?

Voor de minder ervarenen geef ik een overpeinzing.
Spel 2  Overpeinzing
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Tegen jouw 3SA start west met (6; oost (V. 

Hoe probeer je je contract te maken?

Natuurlijk heb je je vaste slagen al geteld. En de uitslag zal zeven zijn: 
AHVB, (A en (AH. Die kunnen we immers achter elkaar op- en inpakken. 

Eveneens zocht je al met bloeddoorlopen ogen naar een kleur die twee extra slagen kan opleveren. Daarbij liet je je niet misleiden door het grotere aantal ruitens dan klaveren…  Toch? Want als de ontbrekende vijf ruitens gunstig zitten, 3-2, levert dat toch maar één extra (ruiten)slag op. Als de ruitens niet 3-2 zitten levert dat zelfs niet één extra slag op. Dan de klaverenkleur! Hoe de ontbrekende klaveren ook verdeeld zitten, van de drie klaveren geven we alleen ♣A af. Dus is de klaverenkleur goed voor de broodnodige twee extra slagen. Zodra we aan slag zijn gaan we dus op de klaveren af.

Maar we kijken niet alleen naar wat wij hebben, ook de tegenstanders houden we scherp in ’t oog! Die vallen helaas meteen onze zwakste kleur aan. Daardoor dreigen vier verliezers in de hartenkleur. De kans daarop willen we uiteraard zo klein mogelijk maken…

Spel 2  Speelplan
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Tegen jouw 3SA start west met (6; oost (V. 

Hoe probeer je je contract te maken?

Duik de eerste slag. En als OW harten doorspelen, duik je nóg een keer! Daarmee verhoog je de maakkans. Want als je pas de derde hartenslag neemt kunnen OW de resterende twee hartens niet maken als ♣A bij de speler zit met drie hartens! Zoals in dit spel. Na drie hartenslagen mag oost aan slag komen met ♣A. hartens heeft hij dan gelukkig niet meer. En als oost dan nog wél een harten zou hebben? Dan maken OW nog maar één hartenslag en ben je eveneens binnen. 

Je bent alleen kansloos als ♣A bij de 5-kaart harten zit.
Tel 3 punten als jij de noodzaak van twee keer harten duiken onderkende.

Spel 3
 A 3 2

( H B 9 7
( V 3 2
♣ A 3 2

 H 5 4

( A V 10 8
( B 5 4
♣ H V 4
Tegen jouw 4( start west met ♣B. Hoe probeer je je contract te maken?

Alleen voor de minder gevorderden geef ik een overpeinzing…

Spel 3  Overpeinzing
 A 3 2

( H B 9 7
( V 3 2
♣ A 3 2

( A 10 x (x)

( H 9 x (x)

 H 5 4

( A V 10 8

( B 5 4

♣ H V 4

Tegen jouw 4( start west met ♣B. Hoe probeer je je contract te maken?

Zet je schrap: ik houd het kort… We hebben namelijk te maken met een buitengewoon elementaire situatie!
We tellen vier mogelijke verliesslagen: drie in de ruitenkleur, als we die zelf aanspelen… En één in schoppen, waaraan niet is te ontkomen.
Als de tegenpartij de ruitenkleur aanvalt, verliezen we altijd slechts twee ruitenslagen. Ongeacht of OW beginnen met een hoge of lage ruiten, we maken altijd één ruitenslag mits onze eerste bijgespeelde ruitenkaart een kleintje is. Als west dus zou beginnen met iets als (10, laten we noord (2 bijspelen. 
Dus, wat doen we als we weten dat we altijd een schoppenslag zullen verliezen en slechts twee slagen afgeven als niet wij maar OW met de ruitenkleur beginnen???

Spel 3  Speelplan
 A 3 2

( H B 9 7

( V 3 2
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Tegen jouw 4( start west met ♣B. Hoe probeer je je contract te maken?

· We nemen de uitkomst, maakt niet uit aan welke kant. 
· We trekken drie keer troef, 
· maken dan de twee overige klaverenslagen,
· incasseren A en H,

· en gunnen dán OW ook een slag met het spelen van een lage schoppen.

Klaar! Want… je hebt dan alleen nog in beide handen de drie ruitenkaarten met een troefkaart. Spelen OW een andere kleur dan ruiten terug, dan troef je aan de ene kant en ruim je in de andere hand een ruitenverliezer op.

Deze speeltechniek noemt men Eliminatie & Ingooi. Eerst elimineer je de bijkleur(en) en dan geef je de tegenstander een slag (je gooit hem in) en dwingt hem naar jou toe te spelen.

En tenslotte: als de tegenpartij de ruitenkleur inspeelt, speel je altijd tweede hand laag. Een ingespeelde 10 ga je dus beslist niet met de B of V dekken.

Tel 2 punten als jij dit ook zo speelde.

Spel 4
 A V 2

( H B 9 7
( 4 3 2
♣ A 3 2

 H 5 4

( A V 10 8

( A B 10
♣ H V 4

Tegen jouw 6( start west met ♣B. Hoe probeer je je contract te maken?

Voor de minder ervarenen denk ik op het volgende blad hardop…

Spel 4  Overpeinzing
 A V 2

( H B 9 7
( 4 3 2
♣ A 3 2

( H V (x x


( x x x (x)
 H 5 4

( A V 10 8

( A B 10
♣ H V 4

Tegen jouw 6( start west met ♣B. Hoe probeer je je contract te maken?

Het gaat natuurlijk om de ruitenkleur. Je kunt twee keer vanuit noord snijden, in de hoop dat oost minstens één ruitenplaatje heeft. 

Heel vervelend als ze allebei bij west logeren. Je kunt dan alleen je contract maken als west na zijn eerste ruitenslag ruiten terugspeelt. De meeste westspelers zullen dat echter niet graag doen. Zelfs niet als ze aan het begin van de ronde jou een prettige ronde toewensten…
Dus zul je enige druk moeten uitoefenen… Ik zeg niet dat dit spel veel weg heeft van het vorige spel, want daarmee zou ik je te veel helpen. (
Spel 4  Speelplan
 A V 2

( H B 9 7

( 4 3 2
♣ A 3 2

( H V (x x


( x x x (x)
 H 5 4

( A V 10 8

( A B 10
♣ H V 4

Tegen jouw 6( start west met ♣B. Hoe probeer je je contract te maken?

Ook nu speel je na de eerste slag meteen drie keer troef. Dan de overige klaverenslagen, dan de drie schoppenslagen, waarbij je ervoor zorgt dat je de laatste schoppenslag maakt in noord.
De situatie is dan:

 -
( 7

( 4 3 2
♣ -

( H V (x x


( x x x (x)
 -

( 8

( A B 10
♣ -
Nu is het moment aangebroken voor de eerste ruitensnit. West neemt jouw (10 en… moet terugspelen in jouw ruitenvork! Ook als west een ruiten opruimde en een zwarte kaart bewaarde, helpt dat niet. Want een zwarte terugkomst troef je in noord waarop in zuid (B ijlings het front zal verlaten.

Tel 3 punten voor deze aanpak.
Je puntentotaal is je eindcijfer voor: Gigagigant!
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Lezers Mailen
Spelregelvraag

	Ik heb een vraag over de spelregels. 

Enige tijd geleden wees ik iemand op de club er op, dat hij, toen hij als leider een kaart wilde spelen en deze met de zichtbare kaartzijde bijna de tafel raakte en weer terugstopte, deze kaart als gespeeld moet worden beschouwd. Daar was hij het niet mee eens. Ik heb het maar zo gelaten. 

Maar vorige week kwam hij erop terug; hij bleek toch nogal in zijn wiek geschoten door mijn opmerking. Ik heb hem toen de Gids voor Bridge laten zien. Daar had hij niets mee te maken, want een leider had wat dat betreft meer rechten dan anderen en dit was geen officieel stuk. 

Ik ben wat gaan zoeken op internet en er staat inderdaad het een en ander over de leider. Mijn vraag aan jou is dus, hoe zit het precies? 

Ik zal hem er misschien niet mee kunnen overtuigen maar dan heb ik in ieder geval genoeg munitie om de arbiter erbij te halen.


Antwoord

Ik begin met een citaat uit artikel 45.C.2 van de spelregels. 

	C. Verplicht spelen van een kaart
2. De leider moet een kaart uit zijn hand spelen als ze

a. met de beeldzijde naar boven zo wordt gehouden, dat ze de tafel raakt of nagenoeg raakt, of
b. als ze zo wordt gehouden dat aangegeven wordt dat de kaart gespeeld is.


Ik heb het woordje ‘of’ gekleurd. De kaart - met de zichtbare beeldzijde -  hoeft de tafel niet te raken om de status ‘gespeeld’ te verkrijgen. En om allerlei gedimdam te voorkomen over wat we mogen verstaan onder ‘nagenoeg’, geef ik van Dale het woord: 

	 op weinig na, zo goed als




Met andere woorden: uit de omschrijving kan ik niet anders dan vaststellen dat deze kaart volgens de spelregels is gespeeld. Maar… alleen de arbiter kan dat vaststellen, door de leider te vragen de beweging te herhalen.

Regelmatig krijg ik vragen over allerlei mogelijke bewegingen van de leider. En daarbij is telkens één ding goed duidelijk. Deze gesticulerende manier van nadenken roept bij veel tegenstanders irritatie op. Alle reden om een speler die zich hier in het vuur van zijn spel schuldig aan maakt, daarop te wijzen. Want, ik citeer uit spelregel 74A: Een speler behoort zorgvuldig iedere opmerking of handeling te vermijden die ergernis of verlegenheid zou kunnen veroorzaken bij een andere speler of het genoegen van het spel zou kunnen verstoren.
Het kan geen kwaad om vóórdat je na een herhaling arbitrage vraagt dit onderwerp af te stemmen met de arbiter…

Siger:

En daar heb ik alleen een vraag aan de betreffende speler aan toe te voegen. Kan hij me laten zien in de spelregels dat de leider op dit punt meer rechten heeft dan hieronder is aangegeven?
Ad: Merkwaardig dat een speler stelt dat hij met de Gids voor bridge niets te maken heeft omdat het geen officieel stuk is. Hij moet bedenken dat het boekje door de NBB is uitgegeven.

Ook over de spelregels

	Mag een speler tijdens het bieden of tijdens het spelen zijn systeemkaart raadplegen?

 

Soms kan een medespeler op een idee worden gebracht als zijn partner plots zijn systeemkaart op tafel gooit.

 

En kan ik dit vinden in de spelregels?


 

Antwoord

Neen! ( Zie de tekst uit de spelregels hieronder. Mij is geen toestemming van het Bondsbestuur bekend. Als toegift geef ik – in de laatste alinea – de toegestane kijktijd van de ‘vijandelijke’ systeemkaart. 
	ARTIKEL 20
Herhaling en uitleg van biedingen

G.
Foutieve gang van zaken

2.
Behalve als het Bondsbestuur het toestaat, mag een speler zijn eigen systeemkaart en notities niet raadplegen tijdens de bied- of speelperiode maar zie artikel 40B2b.

ARTIKEL 40
Afspraken tussen de partners

B.
Speciale afspraken tussen partners

2.
(b)
Tenzij het Bondsbestuur anders bepaalt, mag een speler zijn eigen systeemkaart niet raadplegen na het begin van de biedperiode tot het einde van het spel, behalve (alleen) de leider en de blinde, die hun eigen systeemkaart mogen inkij​ken tijdens de uitlegperiode.


(c)
Tenzij het Bondsbestuur anders bepaalt, mag een speler de systeemkaart van de tegenstanders raadplegen

1.
voor het begin van de biedperiode,

2.
tijdens de uitlegperiode, en

3.
tijdens het bieden en spelen maar alleen als het zijn beurt is om te bieden of te spelen.


Reactie op de vorige Training van Kees Tammens
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Contract: 4(; uitkomst: (V
Ik gaf aan dat de beste kans op contract het snel spelen van schoppen is, om zuids derde schoppen in noord te kunnen aftroeven. Haal je eerst de troeven op, dan verlies je immers twee schoppenslagen!

Daarop ontving ik de volgende reactie van Kees:
Als extra mogelijkheid is hier de kans dat de klaveren drie-drie verdeeld zitten.
Je neemt (H in de eerste slag en incasseert ♣AH(ik neem het risico dat de klaveren vijf-één verdeeld zitten; wordt de tweede klaveren getroefd dan kan ik altijd nog een schoppen in de dummy troeven voor de tiende slag) . Naar de dummy door (7 met (8 over te nemen. Je troeft een klaveren. Vallen alle klaveren eruit dan trek je de troeven en steekt over naar (A: twee overslagen.

Zitten de klaveren 4-2? Dan speel je A en schoppen. Je komt in zuid met (A aan slag en troeft een schoppen als elfde slag.

NB: Er bestaat dit spel wel een klein gevaar dat de ruiten zes-één verdeeld zitten. Maar nog steeds maak je tien slagen, ook als oost (A weg troeft, met de schoppenintroever in de dummy.
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